Istoria burţii, sau ce te îngraşă nu te omoară


Istoria burtii, sau ce te ingrasa nu te omoara

Ma tot gandeam eu cum de-a lungul istoriei, oamenii in general au devenit din ce in ce mai grasi.. Adica, ganditi-va si voi, va aduceti aminte desnele acelea cu oamenii de acum 3-4 mii de ani, purtand doar blanuri si avand fizic de atleti, nu?.. si daca venim mai aproape.. prin biblie.. nu-mi aduc aminte ca iisus, sau moise, sau care mai era pe atunci sa fii fost vreun obez, sau nici macar gras.. si totusi, acum, in fiecare zi aud ca din ce in ce mai multi oameni ajung obezi, iar de supraponderali nu mai vorbim.. Unde, ce si cum a creat aceasta situatie??

Eh.. tot mergand eu asa cu gandul prin istorie, sau mai exact prin partea pe care o stiu eu de istorie, am ajuns la perioada monarhiilor.. daca ma gandesc eu bine, regii, boierii si majoritatea oamenilor din paturile sociale inalte de acum cateva sute de ani au “inventat” burta. Ei erau cei care stand prea mult timp degeaba si avand mancaruri de toate felurile au ajuns sa se ingrase din ce in ce mai mult.. De fapt, pe vremea aceea cred ca a avea burta era imediat asociat cu a avea o conditie sociala foarte buna, si daca stau sa ma gandesc bine inca mai se pastreaza si in anumite mentalitati de pe glob astazi acest lucru.

Ce e drept, se pare ca, burta e ca sida.. odata ce a aparut, nu mai scapi de ea.. sau cel putin istoria nu a mai scapat de ea, pentru ca de cand a inceput sa apara, s-a raspandit la fel ca o epidemie.. Din ce in ce mai multi oameni au inceput sa se ingrase, iar acum ne uitam in fiecare zi la statistici care cuprind si procentele persoanelor supraponderale din lume si auzim ca acestea se afla in special in tarile dezvoltate, banuiesc ca exemplul statelor unite este cel mai cunoscut..

Si totusi ce s-a schimbat prin toata istoria, in afara de burtile oamenilor care au crescut, incepand cu perioadele stravechi si ajungand la prezent??.. si imediat iti dai seama ca acum cateva mii bune de ani, media de viata era de 30 de ani, iar acum este mult mai ridicata… si atunci, stai si te intrebi.. “oare nu cumva e o legatura directa intre cresterea sperantei de viata si burtile oamenilor?? “ Pana la urma, oamenii au inceput prin a consuma carne cruda si acum incheie prin a se hrani cu tot felul de sortimente de mancaruri din ce in ce mai diversificate.. Se ingrasa mai mult.. traiesc mai mult..

Se pare ca ceea ce te ingrasa nu te ucide..


5 responses to “Istoria burţii, sau ce te îngraşă nu te omoară”

  1. Se zice ca omul perfect ar fi o combinatie intre corpul celui din epoca de piatra si creierul celui din epoca de aur.

    Cat despre burta, mi se pare un lucru amuzant: Acum vreo suta si ceva de ani era la moda sa fii plinut(daca nu gras) iar oamenii nu erau supraponderali, iar acum este la moda sa fii aberant de slab insa tot mai multi sufera de obezitate.

    PS: Nice theme. :)

  2. De fapt, speranţa de viaţă are legătură cu progresele ştiinţifice (în medicină în special), care sunt legate destul de puţin de burţi în general. Sau hai să spunem că e o paralelă neobişnuită.

    Burta ca termen generic probabil n-are a face cu media de vârstă mare sau mică. În schimb, dacă o persoană are burtă, şansele de boli cardiace se măresc sensibil.

    În ultimii 20 de ani, de când sedentarismul (şi implicit burta) e un fel de viaţă pentru un procent crescând de populaţie, frecvenţa şi rata de decese a bolilor cardiovasculare a crescut enorm.

    Burta e semn de lene, de inactivitate sportivă şi de lipsă de voinţă. (da, recunosc)

  3. burta este un trend

    burtosii sunt unicii care NU au frustrarea “pulii mici”. de la un anumit punct, chiar daca e mica sau mare (pula adica), ne-putand sa o vada (tot pula), uita de existenta ei (a pulii).

    am auzit fete care s-or futut cu burtosi. cica e mai fain ca au de ce sa isi frece pasarica atunci cand pula nu mai face … fatza. beat this

    deci da. mai putzin stres si sex de calitate mai buna inseamna viata mai lunga. misterul a fost elucidat.

  4. Cred ca burta are legatura mai mult cu sedentarismul decat cu alimentatia.Omul si-a dezvoltat metodele prin care isi face existenta mult mai comoda si mai lipsita de riscuri.E si asta un fapt destul de evident caci nu o sa vezi pe cineva care sta toata ziua numai intr-un stres si intr-o continua alergatura ca e cat casa.Ma rog….la scara istoriei omul inca nu a evoluat destul , si mi-e frica ca ce e mai rau inca nu a avut timp sa apara.Pb e alta,de ce statisticile arata ca majoritatea americanilor sunt obezi, oare nevoia de eficientizare si de economisire a unui timp pierdut pt alimentatie a produs un mare dezechilibru,oare noi europenii avem aceeasi soarta ca si eu avand in vedere ca exemplu cel mai clar de civilizatie ideala e America?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.