Cine nu are televiziune poate să îşi cumpere


Nu ştiu câţi aţi aflat de protestele ce au avut loc în România ieri şi astăzi(7 & 8 Noiembrie).

Pe scurt, ieri un grup de tineri au ocupat o clădire din Cluj pentru a manifesta împortiva campaniei RMGC şi a cenzurii posturilor TV care refuză să ia în considerare şi să difuzeze poziţiile opozanţilor acestei campanii, în special TVR care prin natura ei (televiziune publică) ar trebui să ofere informaţii echidistante în legătură cu proiecte de interes naţional.

Puteţi citi mai multe despre ceea ce s-a întâmplat la protestul de Luni aici.

Astăzi, pe 8 Noiembrie, au avut loc mai multe proteste simultane faţă de atitudinea TVR de a nu difuza niciunul din materialele produse la protestul din ziua anterioară. Aşadar, mai mulţi oameni au protestat pe trotoarele de lângă TVR în seara aceasta pentru a fi, mai apoi ridicaţi de jandarmerie)cel puţin în Bucureşti).

Detalii despre acest protest găsiţi aici şi puteţi vedea şi cum au fost ridicaţi oamenii de la protest aici:

Concluziile?

Din câte ştiu, nicio televiziune naţională nu a difuzat imagini de la vreun eveniment, deşi au fost prezenţi reporteri şi cameramani la aceste proteste, după cum se poate observa în câteva din cadrele suprinse de amatori aici (în cadru se văd doar reprezentaţi ai TVR si Realitatea TV, deşi au fost reporteri de la mai multe televiziuni prezenţi la ambele proteste.

Am căutat pe siteurile TVR si Realitatea vreo ştire legată de aceste proteste, tot ceea ce am găsit este această scurtă ştire de luni dimineaţă prezentată pe TVR Info: http://www.tvr.ro/articol.php?id=114120 . În rest, pe site-ul Realitatea, trecuta prima la secţinea cele mai importante ştiri este un articol plătit de RMGC, după cum se poate vedea aici.

Este uimitor cum ne-a luat 22 de ani să nu ne deplasăm din loc. Este uimitor cum la TV în România nu poţi vedea decât emisiuni care prezintă orice altceva decât informaţii ne-părtinitoare şi de interes naţional. E uimitor cum moştenirea leninistă încă ne înconjoară şi aşa cum în comunism elita era distrusă, acum este alungată. Este uimitor ca o ţară care are zeci de televiziuni şi (cred că)la fel de multe ziare naţionale, să nu existe niciunul suficient de vertical şi să prezinte informaţii despre aceste proteste.

Sunt uimit cum oamenii din televiziuni preferă să stea cu căluşul în gură şi prin această decizie să sfâşie, pe lângă destine, chiar democraţia însăşi. Ştiam cu toţii că politicul este corupt în România şi că acesta influenţează şi media, însă cu greu îţi poţi imagina cum cenzura funcţionează când adevărul este pus în balanţă împotriva banilor. Pe scurt, televiziunile naţionale din România preferă să ia bani de la o companie decât să spună adevărul.. Momentan adevărul este despre a nu distruge cultura, doar poate într-o altă zi, nu peste mult timp va fi despre a nu distruge o comunitate, iar apoi despre a nu distruge vieţi.

Jurnalismul este una dintre cele mai puternice arme, iar Assange avea completă dreptate în discursul său recent despre cum jurnaliştii sunt responsabili pentru omoruri prin ascunderea de informaţii(discursul complet, împreuna cu transcriptul le găsiţi aici).

În acest moment, România nu este un stat democratic. Iar media a ajuns să decidă soarta ţării în funcţie de instrucţiunile pe care le primeşte şi de sponsorizări. Cum bine era scris pe unul din mesajele de la protestele de astăzi, Cine nu are televiziune poate să îşi cumpere.

Pentru informaţii actualizate puteţi urmării contul de twitter @respectRosia


One response to “Cine nu are televiziune poate să îşi cumpere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.