Ingropati in pietre si-n frustrari


nota – text scris luni seara

In Romania oamenii se revolta. In bucuresti au loc confruntari violente intre jandarmerie si grupuri de tineri. Lasand violentele la o parte, protestul in sine, este probabil prima dovada de democratie pe care a experimentat-o Romania in ultimii 20 de ani, si care nu s-a rezumat doar la o anumita regiune sau oras.
Aseara aproape de miezul noptii, vedeam cum un grup de tineri recalcitranti aruncau cu bate si ce mai aveau la indemana catre o masina de pompieri. Nu aveau nicio logica evident, dar nu era despre logica… era despre niste frustrari.
Frustrari ce au rezultat din ani de lipsa de atentie fata de generatii intregi de tineri. Simtindu-se tradati si dezgustati de lipsa de atentie, multi au plecat in afara. Cei care au ramas, au continuat sa fie dezgustati si ignorati de catre cei alesi democratic.
Acum fac si ei ce stiu si ce au vazut. Daca televiziunea ii trateaza cu stiri stupide si cenzurate o zi intreaga, unde mereu trebuie sa existe vinovati, dar niciodata solutii, daca Vodafone le spune ca ii premiaza pe cei care isi fraieresc prietenii sa le trimita SMS-uri, daca politicienii le promit locuri de munca si le ofera cluburi de noapte.. totul se va intoarce impotriva lor. Jurnalistii de la televiziuni vor fi agresati, magazinele Vodafone distruse, si cerute demisii de politicieni in toi de noapte.
Dar e usor sa analizezi cand tu nu te confrunti cu aceleasi probleme. De fapt, acum scriu aceste randuri de la 10.058 de metrii deasupra Nilului. Merg inspre tropice, departe de Romania, departe de cauciucuri arse si jandarmi agresati, departe de prieteni si de oamenii pe care ii cunosc. Dar merg acolo tot din cauza unor frustrari. Frustrari legate de oamenii negativisti pe care ii creaza acest sistem si cu care ma intalnesc in fiecare zi. Frustrari legate de imposibilitatea de a putea sa nu am alte griji decat pe cele strict legate de mine pe care sa le pot rezolva singur(exemplu – nu am carnet de conducere pentru ca nu am masina. Nu am masina pentru ca nu am un loc de parcare si sunt convins ca mi-ar ocupa foarte mult timp cautarea unuia legal unde sa pot lasa masina perioade indelungate chiar cu dorinta de a plati pentru un astfel de serviciu. )
De asta plec in Mauritius, pentru ca e mai simplu sa iau un avion 9000 de km dus decat sa imi iau o masina sa ma duc sa vizitez Dorohoiul… pentru ca e mai simplu sa pleci decat sa stai si sa protestezi. De asta e frustrant.
Nu sunt de acord cu aruncatul cu pietre, dar aruncatul cu pietre al celor de pe strazi este dovada ca asta este tot ce pot unii sa faca si tot ceea ce au vazut. Ei sunt doar inca unul din multiplele efecte ale lipsei de coloana vertebrala din societatea romaneasca… si daca acesta este modul lor de a protesta, eu il salut.
Suntem dintr-o generatie complet ignorata, de la nastere si pana in prezent. Nu am reprezentat decat niste statistici demografice pana acum asa ca am plecat sa lucram pentru altii. Nu mai vrem! Vrem sa fim educati si sa avem sanse egale la noi in tara. Vrem sa fim reprezentati si sa nu mai avem griji din cauza altora, asa ca vrem sa vezi si tu cum e sa nu fi  dorit acolo unde esti, sa se “arunce cu pietre” spre tine si sa ti se spuna sa pleci.
Ceea ce simt jandarmii in aceste momente, ceea ce simt Boc si cu Basescu si ceilalti este ceea ce generatia asta simte de cand s-a nascut. Acum face doar ceea ce crede ca reprezinta  relatii interumane.
Noi de abia am inceput sa aruncam cu pietre, dar voi ne-ati  ingropat in ele pana acum. Este doar inceputul…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.