Fundamental Attribution Error


4 oameni beau într-un bar. Unul bea Cola, unul are 16 ani, unul bea bere şi celălalt are 25 de ani. Ţinând cont că nimeni sub 18 ani nu are voie să consume băuturi alcoolice, cărora dintre cei 4 le veţi cere buletinul pentru a vedea dacă se aplică legea?

Bănuiesc că majoritatea va-ţi dat seama că răspunsul corect este, celui de 16 ani şi celui care bea bere.

Partea interesantă este că acest test este identic cu ultima întrebare de ieri. Răspunsul la întrebarea de ieri era, 2 cărţi – A si 3. Deoarece D-ul nu conta ce avea pe spate, iar 6-le putea avea si vocala si consoana, nu era împotriva regulii respective. La fel şi în acest test.

Şi totuşi, aproape nimeni nu a găsit răspunsul la întrebarea de ieri. De ce la cea de astăzi v-aţi prins, deşi testele sunt identice? E simplu, are legătură cu modul în care creierul omului funcţionează.

Oamenilor le este mult mai simplu să gândească folosind noţiuni despre alţi oameni decât folosind noţiuni abstracte. În psihologie, acest lucru ţine de Eroarea Fundamentală de Atribuţie (FAE – în engleză).

Pe scurt, FAE, ne face să identificăm o persoană ca fiind bună sau rea sau darnică sau orice altă caracteristică poate avea un om, fără a ţine cont de factorii care de fapt influenţează acea persoană şi de asemenea considerăm că acţiunile unei persoane se bazează pe acele caracteristici atribuite. Pe scurt, nimeni nu e bun sau rău, pur şi simplu depinde de contextul în care o persoană se găseşte mai mult. Dacă cineva e amuzant, este amuzant deoarece încearcă să se găsească în situaţii unde poate fi amuzant, însă dacă nu este într-o astfel de situaţie aceeaşi persoană poate să fie complet diferită.

Concluziile:

  1. Dacă vrei să explici cuiva ceva, foloseşte noţiuni umane, nu abstracte;
  2. Acţiunile unei persoane NU se bazează pe anumite caracteristici pe care le consideri predominante ci se bazează pe influenţele mediului şi ale societăţii (ex: persoanele din Bucureşti sunt cum sunt din cauza oraşului. sunt sigur că oricine mutat în alt oraş s-ar comporta uşor diferit)

Citiţi mai multe despre FAE aici.


One response to “Fundamental Attribution Error”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.