Ce se întâmplă cu restul?


Given that we live only a small part of what there is in us – what happens with the rest?

(Night Train to Lisbon)

În fiecare loc în care dormim, ceva din noi rămâne mereu prezent. De fiecare dată când capul îți atinge o pernă, o parte importantă din tine se atașează locului acela și nu mai pleacă de acolo.

De asta, după ani de zile în care călătorim dintr-un loc în altul ne dăm seama că ne este dor de locuri în care nu am mai fost de mult. De asta, la sfârșitul vieții ne simțim ca și cum am trăit în zeci de locuri și nu într-unul. Tot de asta, atunci când ne întoarcem într-un loc pe care îl cunoaștem ne simțim ca și cum ne-am regăsit o parte la un moment dat pierdută.

Oamenii se atașează de alți oameni, de animale, dar la fel de mult se atașează și de locuri, locuri care le-au oferit la un moment confort. Iar acele parți din noi care ni se desprind dispar doar atunci când acel loc dispare. De asta, ne este foarte greu să acceptăm demolări ale locurilor în care am fost vreodată și de multe ori simțim o lipsă când așa ceva se întâmplă.

Cea mai mare parte din viață mi-am petrecut-o într-un oraș aflat la o margine a țării. M-am născut într-o noapte înnorată, în Alexandria, iar până la majorat nu am părăsit de multe ori granițele orașului. O mare parte din mine încă se afla acolo și acolo va rămâne mereu, indiferent dacă sunt în Reykjavík, Köln sau New York.

Noapte în Alexandria

Din această cauză, am hotărât ca anul acesta să sprijin festivalul Ideo Ideis, ajuns la a VIII-a ediție. Un festival organizat de foști colegi, de prieteni cu care am pierdut suficiente zile și nopți împreună. Deși o parte din mine a rămas acolo, eu nu am rămas și consider că odată ce te extragi dintr-un loc, va trebui la un moment dat să „plantezi” ceva înapoi care să crească în locul pe care l-ai lăsat liber.

Este un gest minor, dar anul acesta mi-am luat concediu doar pentru a merge în Alexandria. Să mă regăsesc și să dau orașului ceva înapoi. Datorită unor oameni ca toți acești tineri care organizează evenimentul, orașul nu va dispărea și odată cu el nici noi cei care ne-am născut și am dormit acolo.

Ne vedem Joi, da?.. în Alexandria, evident.

 


One response to “Ce se întâmplă cu restul?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.