Timpuri Noi – Unplugged


unplugged

Probabil cu toții ați auzit de trupa Timpuri Noi.
Unii dintre voi poate chiar știți că este prima trupă românească ce a avut un videoclip difuzat pe MTV Europe și MCM. Cu atât mai mult, melodia era în Română.

Unele dintre piesele lor cunoscute și astăzi au fost scrise chiar înainte de 1990, cum ar fi – Perfect – îl puteți vedea pe Artan cum îl ironizează pe Ceaușescu în Club A în 1987! https://www.youtube.com/watch?v=twO0w7N9SM8&feature=youtu.be&t=17s, iar multe au marcat pe cei care și-au petrecut tinerețea la începutul anilor ’90 – https://www.youtube.com/watch?v=PPbgrx3TtNg.

Un alt record, de asemenea important pentru muzica românească este că pe 20 Mai 1994 a fost prima formație din România care are un concert unplugged. Ca și comparație, este în perioada în care în afară unplugged-ul era la modă, într-o oarecare încercare de ieșire din muzica influențată de electro-ul anilor ’80 – celebrul concert unplugged al Nirvana spre exemplu, a avut loc pe 18 Noiembrie 1993.

Mi-a trebuit ceva să-mi dau seama de cât de importanți au fost Timpuri Noi pentru muzica noastră, cu atât mai mult să înțeleg multe din versurile lor, dar la un moment dat mi-am dat seama că deși am fost contemporan cu ei, nu am nici măcar un album al lor. Mare fan unplugged în general, acum mai bine de 5 ani încercam să aflu dacă știe cineva unde se poate găsi albumul – https://twitter.com/aurelian_s/status/14711353579. Evident, nimeni nu știa nimic, și am mai tot căutat ici și ‘colo albumul – to no avail.

Zilele trecute a pus cineva pe facebook un video cu Partizan – formația începută de Artan după plecarea din Timpuri Noi – și din una în alta, iar am ajuns la albumul unplugged. Îl mai caut o dată, și culmea.. îl găsesc pe OLX de vânzare – pus cu 2 zile înainte – 25 de lei.

Încep demersurile, ca la câteva ore să reiasă la suprafață un articol de pe vice – despre “Cele mai nasoale coperți din istoria muzicii românești” – http://www.vice.com/ro/read/cele-mai-nasoale-coperti-din-istoria-muzicii-romanesti-365. Printre ele, și coperta albumului Timpuri Noi, aceeași care a fost folosită și pentru albumul Unplugged. Îmi zic în gând că sigur o să mai fie cineva care își aduce aminte și începe să caute albumul.
La mai puțin de 30 de minute, vânzătorul de pe OLX mă întreabă dacă sigur vreau albumul că a mai primit și alte întrebări. 25 de lei, două zile, plus un curier de 20 de lei mai târziu am în mână una dintre puținele casete ale albumului încă disponibile.

Problema mea acum este simplă – cine mai are casetofoane?

P.S. #1 Legat de coperta albumului – scoasă din context pare ciudată, dar contextul era altul – mineriade, comuniști vechi, Ion Iliescu – https://sictireli.files.wordpress.com/2011/06/ion-iliescu.jpg (e din același film nu?). De fapt, Dan Iliescu (fondator al trupei), mereu a avut un stigmat – https://www.facebook.com/video.php?v=708564382525751, ceea ce mă duce la:

P.S. #2 Astăzi, 21 Octombrie 2015, Ion Iliescu a fost pus sub învinuire pentru crime împotriva umanității – http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Ion+Iliescu+reaudiat+in+dosarul+Mineriadei

P.S. #3 Mai multe despre albumul Unplugged Timpuri Noi: http://www.muzicisifaze.com/trupa.php?alb=299&cat=1&id=136

P.S. #4 Pentru cei născuți mult prea de curând, începeți de aici documentarea: https://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Cassette

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.