50.000 de avioane nu s-au prăbuşit astăzi


Airplane

Foto by Kevin Dean.

Conform unor date mai vechi (din 2006), în fiecare zi au loc 49300 de zboruri comerciale. Probabil în acest moment sunt mult mai multe. Se mai întâmplă câteodată ca unul dintre aceste zboruri să ajungă mai devreme la sol decât îşi propuseseră, aşa cum a fost cazul zborului Air France care s-a scufundat în lacul ăla mare.

Astăzi, se pare că un alt zbor a luat contact cu pământul fără ca piloţii să dorească acest lucru[link]. Au murit nişte oameni, că na.. doar nu te aşteţi ca dacă mergi cu 800Km/h şi te izbeşti de pământ să mai apuci să povesteşti nepoţilor. Pot să pun pariu că în următoarele n zile nu vom auzi decât despre acest incident şi cum rudele sunt şocate de această veste and etc..

E şi normal ca după ce auzi la TV doar despre accidente aviatice să ai puţin trac atunci când zbori. Dar uite.. eu propun altceva.. gândiţi-vă cum ar fi dacă după fiecare aterizare să se dea o ştire pe toate posturile TV şi toate canalele media în care ni se spune:

Un avion Whatever Airlines a aterizat pe pista de la Mamasa fără nicio problemă. Pasagerii au declarat că au dormit foarte bine o mare parte a drumului şi că mâncarea  a fost de căcat. Rudele celor aflaţi la bordul aeronavei susţin că ar vrea ca cei apropiaţi să stea mai mult în vacanţă şi să nu se întoarcă prea repede acasă. Din toţi cei 150 de pasageri aflaţi la bord, doar unul a pierdut aproximativ 3 mililitri de urină în timpul aterizării. Persoana, în vârstă de 9 luni nu a putut să ne dea nicio declaraţie în legătură cu acest incident.

Imaginaţi-vă că o astfel de ştire ar trebui să apară la fiecare 1,728 de secunde.. DA, la fiecare aproximativ 2 secunde, un avion comercial aterizează undeva în lume.. cu atât mai mult, nimeni nu moare, şi nu apare niciun incident.

De altfel, şansele să mori într-un accident aviatic sunt de 1 în 11 milioane.. Ştiţi ce înseamnă asta?? ai aproape la fel de multe şanse să câştigi premiul cel mare la Loto 6/49, unde şansa să caştigi cu o variantă simpla este de 1 în 14 milioane.

Evident, ştiu că frica este legată de subconştient şi oricâte cifre şi numere aş arăta eu aici, cineva cu frică de avion (să zicem la întâmplare, Ruxandra) tot nu se va simţi deloc confortabil în avion. Şi totuşi, dacă media ar înceta să mai manifeste atât interes doar pentru accidente şi morţi cu siguranţă lucrurile s-ar schimba.

Uite ce propun eu.. Jucaţi la loto înainte de a merge cu avionul. Dacă veţi câştiga premiul cel mare, nu vă urcaţi în avion. O să aveţi bani suficienţi să mergeţi cu maşina unde vreţi voi, iar timp berechet.. Evident, foarte probabil veţi muri pe drum, în maşină.. căci şansele să mori în accident de maşină sunt 1 in 5000, dar asta este.

Have a safe flight!.. bullshit, the flight is safe already.. Ai şanse mai mari să mori stând în casă.. şi cu atât mai mult, se pare că automatele ucid mai mulţi oameni într-un an decât avioanele aşa că să nu mai vă aud. Probabilistic vorbind, dacă ai sta într-un avion, în zbor, toată viaţa.. ai şanse mari să trăieşti mult mai mult.

Pentru cei care au frică de zbor, uitaţi-vă pe acest site, poate găşiţi ceva interesant: www.fearlessflight.com


10 responses to “50.000 de avioane nu s-au prăbuşit astăzi”

 1. Foarte misto postul :) Si foarte adevarata si partea cu subconstientul. Cand sunt turbulente severe, statisticile sunt rapid inlocuite de panica, la fel ca atunci cand te uiti la extragerea loto la TV … iti ies 3 numere si te visezi deja pe plaja pe undeva cu un cocktail in mana :D Pana la urma tot statisticile castiga :)

 2. mangaierea cu statistici nu va tine niciodata pentru un om care a trecut deja printr-un accident. eu una nu am notiunea de “ce sanse sunt sa mi se intample chiar mie?”. daca ai da in creierul meu search pentru asa ceva ti-ar da eroare. viata mi-a aratat ca mi se poate intampla oricand. nimeni nu mai vrea sa treaca prin iadul acela inca o data. stiu ca e greu de inteles pentru cei care nu au trecut prin asta si nu-mi doresc sa inteleaga vreodata.
  daca suferi de aceasta frica asa ca mine este nevoie de mult curaj sa pui piciorul intr-un avion. sunt mandra ca aleg sa fac asta in loc sa stau in casa asteptand sa mor electrocutata cand imi usuc parul sau (ca sa nu fim complet pesimisti) poate chiar sa castig potul cel mare la loto.

 3. Păi asta e ideea.. am şi spus.. şanse mari să faci accident de maşină, dar aproape nule de avion. Şi dacă frica ţi-a fost indusă de accidentul de maşină, mă gândesc că ar fi trebuit să îţi fie mult mai frică de mersul cu maşina.. ceea ce nu îmi aduc aminte să se întâmple..

  Ceea ce vreau eu să zic e că nu cred că există vreo legătură între accidentul acela şi frica de avion.

 4. Aurelian, lasa psihologia pentru cei care s-au pregatit pentru asta. Nu poti rezolva o problema psihologica dand solutii matematice. Daca ne-am trai viata dupa statistici…
  Eu nu descurajez zborul cu avionul. Chiar il incurajez, ma incurajez si pe mine si pe toti cei carora le e frica. Dar zic sa privim fobiile cu ceva mai multa maturitate – nu sunt niste mofturi, sunt niste probleme care nu se rezolva de azi pe maine si in niciun caz cu cifre. Cu atat mai putin cu atitudini de indignare la adresa lor…

 5. Sunt perfect de acord cu tine, ba chiar asta am şi spus.. Atitudinea de indignare nici măcar nu este la adresa celor cu frică de avion ci este.. după cum am spus de vreo 2 ori în articol, la adresa celor din media care sunt atrasi doar de senzaţional, exagerând cu ştirile negative pe seama subiectului ce încurajează astfel de fobii.

 6. ce post
  mai bagi shi u.in majoriattea cazuurilor ai drepatte dar cand aamerizezi pe apa sunt mai amari sanse s a supravietuiesti defapt dc te prabusestim pe pamant nai nici o sansa sa mai fii viu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.