Partea 1: Criza financiară
Suntem în plin viscol financiar. De dimineaţa până seara nu aud decât despre criza financiară şi ce nasol o să fie că nu o să mai îmi pot cumpăra adidaşi în rate, doar cu buletinul.
Buuun, dar dacă e criză hai să profităm de ea. Aşa s-au gândit şi nişte bănci străine care au mari probleme şi care au apelat la ajutoare din statele din care provin. Şi s-au gândit să speculeze creşterea euro în raport cu leul de săptămâna trecută. Şi cum diverşi “specialişti străini” au zis că leul va scădea in raport cu celelalte valute, aceste bănci chiar i-au crezut. Au împrumutat lei, au cumpărat euro şi sperau că în 2 zile, când trebuia restituit împrumutul de lei să scoată suficient din vânzarea euro, astfel încât să le rămână şi lor un profit.
Toate bune până aici, doar că BNR nu a stat degeaba şi în cele două zile a vândut cam un miliard de euro, lăsând piaţa fără lei. Şi, ca să vezi, băncile externe nu au mai putut împrumuta alţi lei pentru a rămâne în jocul speculativ, pentru că cererea mare de lei din piaţă a făcut ca dobânzile interbancare să crească enorm. Astfel fiind nevoite să vândă în pierdere euro. Aşadar euro a scăzut faţă de leu şi a tot scăzut până ieri, ajungând la 3.5909 lei/euro.
Ceea ce îmi place mie cel mai mult este că băncile care s-au avântat la a specula sunt bănci care şi-au luat-o deja în freză şi acum folosesc banii veniţi de la gurverne – Morgan Stanley, Goldman Sachs, Barclays, Calyon sunt doar câteva exemple. De ce au făcut asta? E simplu, au vrut să facă bani pe banii altora.
De ce te-ar interesa pe tine? E simplu, pentru că din cauza lor tu plăteşti mai mult la chirie, la rata maşinii, la orice fruct/ciocolată/băutură de import. Pentru că ei vor să crească euro în raport cu leul cu bani publici, pentru a face profit.
Concluzia:
- Criza financiară a apărut din astfel de tâmpenii şi din cauza lăcomiei unor oameni;
- Criza continuă din cauza lăcomiei unor oameni;
- Criza va continua atât timp cât vor fi suficiente guverne care vor injecta bani în sistem, pentru că, vedeţi voi, dacă iei aspirină dar vei sta tot în curent nu îţi va trece răceala.
Articole:
2 responses to “Criza financiară, LHD-ul şi românul”
Bun post.
[…] nu resimt criza financiară, pentru că văd în fiecare lună la fel de mulţi lei în portofel ca şi luna trecută, însă […]