Criza financiară, LHC-ul(!) şi românul


Partea a III-a: Românul

ANUNTZ PE BUNE : Interesant- in ultima vreme pretul barilului de petrol s-a redus la jumatate, astfel ca de la 140 dolari a scazut la 70 si totusi, benzina si motorina a scazut cu doar 10 bani. E bataie de joc pt ca guvernul tine taxele si accizele la fel de mari, iar statiile Peco nu vor sa renunte la preturile practicate, avand un profit urias. Daca ei isi bat joc de noi, haideti sa-i boicotam. S-A DECIS CA IN ZILELE DE 27,28 29 OCTOMBRIE TOTI SOFERII CARE VAD ACEASTA MIZERIE SA FACA FRONT COMUN SI NIMENI,PENTRU NIMIC IN LUME, SA NU ALIMENTEZE MASINA SI SA NU CUMPERE NIMIC DIN STATIILE DE CARBURANTI. SPERAM CA PRIN ACEST MOD DE PROTEST SA-I PROVOCAM SI SA VEDEM O REACTIE POZITIVA A ACESTUI GUVERN CARE CONTINUA SA ISI BATA JOC DE NOI! ( chiar daca nu o sustii, da mai departe !! )

Am primit acest mesaj(gen) pe Yahoo messenger cu ceva timp în urmă. Nu am putut să îl dau mai departe, dar l-am reţinut. Mi s-a părut că reprezintă foarte clar modul în care românii înţeleg ce se întâmplă la un nivel global şi în acelaşi timp cred că trebuie să acţioneze.

Românul, în general, nu întelege situaţii generale decât dintr-un punct  de vedere subiectiv, ca şi în cazul de faţă şi mereu are impresia că cineva vrea să îl fure.

Hai să facem o analiză pe textul de mai sus:

 • Barilul de petrol a scăzut de la $140 la $70. Total adevărat, ba chiar acum este sub $60, dacă nu mă înşel.
 • Benzina şi motorina au scăzut cu doar 10 bani. Adevărat la acea oră, acum a scăzut mai mult, dar oricum mult mai puţin procentual decât a scăzut barilul. Partea nasoală la această propoziţie este că se vorbeşte de altă monedă. Aşadar, prima greşeală. Nu poţi compara preţurile pentru perioade diferite în monede diferite. Pentru că, vedeţi voi?.. dacă vă uitaţi la acest grafic, veţi observa că dolarul a crescut faţă de leu cu 30% din iulie până acum. Adică dolarul s-a scumpit, adică petrolul s-a ieftinit în dolari dar s-a ieftinit cu 30% mai puţin în lei. NU uitaţi, suntem în România!!
 • E bataie de joc pt ca guvernul tine taxele si accizele la fel de mari, iar statiile Peco nu vor sa renunte la preturile practicate, avand un profit urias. Nu înţeleg ce treabă are guvernul si taxele cu preţul barilului de petrol. Dar, ca orice român, atunci când se întâmplă ceva grav ce nu îi convine, trebuie să acuze în primul rând guvernul. Iar în legătura cu decizia staţiilor “Peco”, well, asta e diferenţa între Monopolly si economia adevărată. (veţi înţelege imediat ce vreau să spun).
 • Daca ei isi bat joc de noi, haideti sa-i boicotam. Românul este o persoană răzbunătoare. Ceea ce este şi mai grav, e faptul că este şi complexat.
 • S-A DECIS CA IN ZILELE DE 27,28 29 OCTOMBRIE TOTI SOFERII CARE VAD ACEASTA MIZERIE SA FACA FRONT COMUN SI NIMENI,PENTRU NIMIC IN LUME, SA NU ALIMENTEZE MASINA SI SA NU CUMPERE NIMIC DIN STATIILE DE CARBURANTI. Românul e incocent. Dacă nu alimentezi în 3 zile, dar totuşi mergi cu maşina.. ce zici? crezi că se va consuma benzina din rezervorul tău pe care îl vei umple înainte?? Şi BTW, la ce s-a referit când a zis “toţi […] care văd această mizerie” ?
 • SPERAM CA PRIN ACEST MOD DE PROTEST SA-I PROVOCAM SI SA VEDEM O REACTIE POZITIVA A ACESTUI GUVERN CARE CONTINUA SA ISI BATA JOC DE NOI! Chiar nu mai e comunism. Preţul benzinei şi al motorinei, nu este dictat de guvern, ci, nu o să vă vină a crede, este pus de fiecare companie în parte, în funcţie de cererea de pe piaţă şi stocurile disponibile. Că aici vroiam să ajung…

Dragi prieteni care aţi vrut preţul benzinei şi al motorinei coborât, aveţi idee că în perioada septembrie-octombrie vânzările staţiilor de benzină au crescut, ajungând la 30% în octombrie?? Aşadar, de ce să scadă preţul benzinei când se cumpără din ce în ce mai multă?? V-am zis, nu-i Monopolly, este economie adevărată.

Românii nu resimt criza financiară, pentru că văd în fiecare lună la fel de mulţi lei în portofel ca şi luna trecută, însă nu au o vedere de ansamblu încât să poată înţelege că au din ce în ce mai puţini bani comparând cu alte monede în ultimul timp. De consumat consumă la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, după cum se vede. Şi totuşi, îi place al dracu’ de mult să facă gură la probleme pe care nu le înţelege dar le vede.

Şi totuşi ce legătură are românul cu Large Hadron Collider?? Probabil că ar fi printre puţinii care ar crede că dacă acea gaură neagră se va produce, este de ajuns să te ascunzi într-o peşteră ca să supravieţuieşti. Şi când ar ieşi de acolo ar spune că politicienii-s de vină pentru tot ce i se întâmplă.

Chiar dacă nu o susţii, dă mai departe !!


6 responses to “Criza financiară, LHC-ul(!) şi românul”

 1. Nu este firesc ca atunci când ceva ţi se pare nedrept să reacţionezi în vreun fel? Nu aşa se întâmplă în statele occidentale? Dacă oamenii de acolo aud o melodie cu versuri jignitoare imediat fac petiţie şi intentează procese. Dacă le intră apele în casă se organizează imediat şi îşi fac singuri diguri.

  De ce să îi acuzăm pe cei care au intenţia să schimbe puţin răul în bine. Ştim că există multe interese în lumea petrolului din România şi ştim foarte bine că şi conducerea e implicată. Să nu ne mai ascundem după degete. Chiar dacă trei zile în care cei cu rezervoarele goale s-ar abţine să cumpere benzină nu ar fi însemnate şi nu ar avea urmări de niciun fel, gestul în sine e relevant. Ar fi un exerciţiu de acţiune la nivel social.

  Într-adevăr, acest mass-message este exagerat, mult prea înflăcărat. Dar hai să privim dincolo de formulări: este expresia unui om nemulţumit. Poate că motivele pentru care s-ar desfăşura “campania” asta nu sunt fundamentate, dar măcar cineva a avut o iniţiativă. Trebuie să învăţăm să acţionăm, nu să aşteptăm să vină alţii să ne dea şi să ne ajute.

  BTW, ideea de boicot nu a fost lansată numai pe net, ci a făcut subiectul şi unui talk-show televizat. Se pare că totul a pornit de la un ong cu inteţii onorabile.

  Atât am avut de spus…un pic prea multe am impresia.
  În rest, o seara bună.

 2. Pentru Iulia,

  Cred ca nu intelegi ce inseamna sa traiesti la nivel normal.La ce ai scris tu aici nu pot intelege decat ca simpatizezi cu orice retardat care “crede”ca are dreptate si ti se pare normal sa “reactioneze’ intr-un fel….te-ai gandit inainte sa asterni aici ciorbe?Daca unuia nu ii place cum conduci tu este indreptatit sa reactioneze si sa iti sparga parbrizu?
  ……………..inainte sa dai frau liber unor cuvinte mai gandeste-te..

  ps.pentru the blog guy ( cu dedicatie de la un prieten a lui culicovschi) super blog

 3. Nu te ambala asa de tare. Daca nu-i convine cuiva cum conduc ar trebui sa faca ceva ca politia sa nu mai elibereze permise de conducere in stanga si in dreapta si sa nu mai circule liber pe internet variantele pentru examenul scris, nu sa imi sparga parbrizul. Asta mi se pare mie normal sa reactionezi.
  Take it easy, it’s just a debate. :)

 4. Ne-a intrat flashmob-ul in sange domne…

  Eu am invatat la economie ca pretul rezulta dintr-un fel de armonie intre cerere si oferta… Un fel de fabula cu happy-end, asa. Si, slava domnului, cerere avem, dar totusi, parca poate si guvernul interveni… nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.