Open


Am fost la eLiberatica.

Mi-am dat seama că urăsc prezentările powerpoint în special cele cu bulet-uri și liniuțe. Mi-am mai dat seama că fenomenul de Open Source este cel mai bine reprezentat de Karma. Și cum eu sunt un mare fan al acestui concept filozofic, am început să mă gândesc și mai mult la acest lucru.

Plecând de la Karma nu mai e decat un pas până la web 2.0, care ne spune că dacă le dai posibilitatea 1% din useri vor aduce o contribuție evidentă, 20% vor “interacționa” cu aceasta, aducându-i valoare fie prin modificarea ei, sau adăugarea de rating, tag-uri sau alte lucruri ce îi cresc valoarea brută, iar ceilalti 79% vor profita din valoarea totală.

Și acesta este răspunsul la întrebarea de ce Wikipedia are atât de multă valoare. Deoarece, este deschisă, dar și mai important, nu este comercială. Oamenii au încredere în ea. Și am ajuns si la alt concept de viață important pentru mine – Încrederea.

Prin deschidere a noastră și încrederea oamenilor, cu ajutorul karmei putem adauga valoare vieții.

Știu că nu are nicio logică pentru majoritatea(79%), dar sper ca cei 20% să îi adauge suficientă valoare pentru a o putea întoarce la rândul meu celor 1% care au fost suficient de deschiși cu mine.

Vă recomand tare mult să citiți cartea acesta, chiar dacă nu sunteți programatori. Inteligența colectivă ne definește ca societate și este unul din motivele pentru care mă mut în Sibiu. ;)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.