Nu vorbiti. Comunicati!


Nu vorbiti, comunicati
De dimineata am primit un mesaj care suna cam asa “Ki dir (kid-zee)”. Atunci mi-am dat seama cat de inutile sunt cuvintele. Atunci mi-am dat seama ca ceea ce te chinui sa stapanesti o viata intreaga, si anume comunicarea verbala, este absolut inutila daca cineva schimba limba pe care o cunosti.

Se pare ca toata lumea s-a lovit de aceasta problema la un moment dat, de aceea cu totii incepem sa invatam si alte limbi decat cea natala.. bine, bine.. dar e cam imposibil sa stii toate limbile pamantului, cu atat mai putin sa le si stapanesti suficient cat sa poti comunica asa cum trebuie si nu doar raspunde la intrebari. In acel moment pentru mine a fost clar ca nu asta era rezolvarea.. Nu se pot invata toate limbile, si toate dialectele acestora doar pentru a comunica asa cum trebuie. Tot ce trebuie sa facem este iarasi.. sa SIMPLIFICAM. Trebuie sa gasim limbajul comun, limbajul care nu tine de etnie, de regiune, de locatie, de emisfere, de religie si de nimic. Trebuie sa fie ceva care sa avem cu totii si toti sa intelegem la fel. Pana la urma, cred ca de acolo am plecat cu totii.. Nu cred ca in Neanderthal exista vreo problema de comunicare, asa cum nici animalele nu au probleme de comunicare.. chiar si intre rase diferite..

Ma gandesc ca ne-am pierdut abilitatile de a comunica odata ce am inceput sa inventam comunicarea vorbita bazata pe reguli. Am inceput sa ne bazam exclusiv pe ea. Este o greseala enorma pe care majoritatea nu o intelege si nu o vede.. Limbaje pe care le cunoastem cu totii sunt peste tot, le purtam cu noi. Ochii exprima mai mult decat toate zecile de mii de cuvinte, la fel si trupul in general, felul in care mergi, felul in care tii ceasca de ceai in mana, felul in care astepti la semafor sau te tii de bara din metrou. Acelea sunt momente de comunicare adevarata. Ascultati si ceea ce nu spun oamenii. De cele mai multe ori spun lucruri mult mai interesante cand nu spun nimic.

Nu vorbiti. Comunicati!..

Related:
Comunicare
Talk less, say more
Simplica-te


2 responses to “Nu vorbiti. Comunicati!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.